Skip directly to content

Brystkræft

Brystkræft er den hyppigste form for kræft blandt kvinder. Hvert år bliver der diagnosticeret ca. 5.000 kvinder og 40 mænd med brystkræft, og over 70.000 personer lever med sygdommen i Danmark. [1]

Brystkræft har flere forskellige subtyper – og nogle af disse subtyper kan være påvirket af hormoner. Lægen vil, afhængigt af den subtype du har, vælge en behandling, som passer netop til dig. Hvis du ikke er sikker på, hvad din subtype er, så spørg din læge ved næste aftale.

Subtyper kan ændre sig over tid; hvis du har haft brystkræft tidligere, og har fået et tilbagefald, kan din nuværende subtype muligvis være anderledes end den, du havde sidst. Derfor kan din læge anbefale en ny biopsi efter tilbagefaldet.
Du kan læse om hvilke subtyper der findes i afsnittet Brystkræft subtyper.  

Brystkræft kan også forekomme, når der sker ændringer i din DNA – dette kaldes for genetiske mutationer. Hvis du er blevet testet for mutationer, som kan give oplysninger om din brystkræft, er det en god ide at fortælle det til lægen. Hvis du er usikker på, om du har mutationer, så tal med din læge om en test, da det kan hjælpe din læge med at bestemme en passende behandling for dig.

[1] Cancerregisteret. Nye kræfttilfælde i Danmark. Rapport 2019

Brystkræft med spredning

Brystkræft med spredning – også kaldet metastatisk brystkræft, avanceret- eller stadie IV-brystkræft – er, når kræftceller har spredt sig fra bryst til andre områder i kroppen såsom lymfeknuder, lever, lunger eller knogler.

Når kræftceller bevæger sig fra brystet og til andre dele i kroppen, kaldes de for metastaser. Selvom kræftcellerne befinder sig andre steder end i brystet, er de stadig at betragte som brystkræftceller.

Undersøg dig selv for brystkræft

Symptomer eller tegn på brystkræft kan vise sig på mange forskellige måder, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på forandringer ved brystet for at opdage en eventuel sygdom så tidligt som muligt.

I videoen kan du lære, hvordan du selv kan undersøge brysterne for eventuelle forandringer, og hvad du skal gøre, hvis du finder forandringer.

 

 

 

PP-ONC-DNK-0510 16-11-2020