Skip directly to content

Brystkræft subtyper

Der findes en række hormonelle og genetiske forhold, der spiller en vigtig rolle for prognosen og behandlingen af brystkræft. Derfor oplever man brystkræft i en række subtyper, og dem kan du læse om nedenfor.

Betydningen af subtyper og mutationsstatus

HR-STATUS

Hormoner og hormonstatus spiller en stor rolle i valget af behandling. Nogle kvinder med brystkræft er såkaldt hormon-receptor-positive (HR+). Det betyder, at hormonerne i dit blod kan binde sig til receptorer på ydersiden af brystkræftceller, og det kan hjælpe kræftcellerne med at vokse hurtigere. Brystkræft kan også være hormon-receptor-negativ (HR-), hvilket betyder, at der kun findes få eller ingen af disse receptorer på kræftcellerne. Hormonreceptor-status kan ændre sig, og derfor bør kvinder, der får diagnosticeret brystkræft for anden gang, få testet deres hormonreceptorstatus igen.

HER2-STATUS

Et andet forhold, der spiller en rolle i valg af behandling, er såkaldte HER2-proteiner. HER2-proteiner bliver produceret af human epidermal vækstfaktor receptor 2-gener. I sundt væv er deres rolle at hjælpe sunde brystceller med at vokse og dele sig. Men hvis HER2-generne ikke fungerer korrekt, kan de producere for mange HER2-proteiner, og så kan almindelige brystceller blive omdannet til kræftceller. Hvis din kræft er HER2-positiv (HER2+), har dine brystceller for mange HER2 proteiner. Hvis du har en normal mængde af HER2-proteiner, kaldes din kræft for HER2-negativ (HER2-). Ligesom med hormonreceptorstatus kan HER2-status ændre sig med tid, og derfor er det vigtigt at blive testet, hvis du får et tilbagefald af brystkræft.

MUTATIONS-STATUS

Et tredje forhold, der kan have betydning for behandlingsvalg, er de genetiske og genomiske mutationer. Mutationer betyder altså ændringer i din DNA. Alle har genetiske mutationer, og de fleste er ufarlige, men nogle ændringer kan være skadelige. I tilfælde af brystkræft vil disse skadelige ændringer oftest være arvelige, og de kan spille en vigtig rolle i at vurdere, hvilken behandling, der er den rette. Hvis du er blevet testet for mutationer, som kan give oplysninger om din kræft, skal du fortælle det til din læge. Hvis du er usikker på, om du har mutationer, så tal med din læge om at blive testet. Jo mere viden, din læge har om din brystkræft, jo bedre mulighed har han eller hun for at finde den bedste behandlingsmulighed til dig.

Vigtigste brystkræft subtyper

Visse kombinationer af HR og HER2 ved brystkræft er vigtige at kende til, da det kan have en stor rolle i valg af behandlingen. Det er følgende:

  • HR+/HER2- (HR-positiv og HER2-negativ brystkræft)
  • HR+/HER2+ (HR-positiv og HER2-positiv brystkræft
  • HR-/HER2+ (HR-negativ og HER2-positiv brystkræft
  • HR-/HER2- (HR-negativ og HER2-negativ brystkræft

 

Vær opmærksom på, at det kun er din læge, som kan vurdere den mest passende behandling for dig. Tal med din læge om din behandlingshistorie, da det kan have en indflydelse på hvilken behandlingsmulighed der tilbydes.

 

PP-ONC-DNK-0510 16-11-2020